Nachtelijke ervaringen bij P/////AKT

De nacht is het geluid van vallende appels. De nacht is waken als anderen slapen. Nickel van Duijvenboden & Gwenneth Boelens bieden bij P/////AKT in Amsterdam een bijzondere nachtelijke ervaring aan.

Echolocation-NocturnePhotoValeriaMachesini-2
Continue reading »

WATERSCHEIDING

Ook tussen Amsterdam en Amsterdam Noord ligt water: Als je weten wilt wat dit voor de kunst betekent, ga kijken in Nieuw Dakota of lees Het Fluïde Tijdperk van Atte Jongstra.

Supertanker steengoed 2016 lbh 189 x 51 x 72 cm Foto Ad van Lieshout
Continue reading »

Art CAPiTAL: avontuur in voormalig ING-gebouw

Art CAPiTAL, zoals de expositie van Femke Schaap en Johanna de Schipper heet, is een avontuur. Op grond van een open oproep aan alle kunstenaars en instellingen die op dit moment in het gebouw vertoeven maakten zij een tentoonstelling in het voormalige ING-gebouw aan de Haarlemmerweg in Amsterdam. Het is grappig om aan de administratieve functies van de bankmedewerkers te denken, terwijl je nu kunstenaars ziet. Lastiger is, dat de ateliers, de droom- en leefruimtes van verschillende kunstenaars zeer tijdelijk is. Het is ook niet helemaal duidelijk of de inspanningen die kunstenaars zich getroosten om een expositie te maken, daadwerkelijk gewaardeerd worden. Want het is ingewikkelder, vraagt meer inspanning en kennis dan gedacht om van een leegstaand gebouw een leefbare en werkbare omgeving te maken.

OverzichtArtCAPiTAL
Continue reading »

Sarah van Lamsweerde op de beeldenzolder van het Allard Pierson Museum

Het is erg warm als ik in het Allard Piersonmuseum in Amsterdam wacht tot de performance Cast Witnesses van de Belgische kunstenaar Sarah van Lamsweerde zal beginnen. Een klein gezelschap staat bij de balie van het museum voor archeologie. Het museum is gevestigd in het gebouw waar ooit de Nederlandse Bank gevestigd was. Beneden in de kelder bevindt zich nog de enorme kluis – er liggen nu collectieonderdelen opgeslagen. Straks zullen we naar boven gaan, waar op zolder de collectie gipsen beelden wordt bewaard. Toen ik deze beelden voor de allereerste keer zag was ik overweldigd, door het formaat en de onderwerpen die zij uitbeelden. Inmiddels wordt er vrij regelmatig aandacht aan besteed. Toch is de aanleiding weer bijzonder. Van Lamsweerde gebruikt de objecten voor een onderzoek naar tastzin.

676ba1c13105f02d4c0683e5717b885c
Continue reading »

Radicale vernieuwing in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

Ik ben op de opening van de expositie Radicale – Sociale – Animale – Talen in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Een grote centrale tentoonstelling die op de collectie Cobra kunst waar het museum zijn bestaan aan dankt gebaseerd is. Niet alleen de poëzie de geluidsinstallatie van Maria Barnas, een door de lucht vliegende speaker verpakt in een zwarte pluizige plopkap, scheppen verwarring. De titel van de expositie en de vormgeving van de uitnodiging en teksten doen dat ook. Waar zijn de vertrouwde compacte Cobra-vormen? Hun altijd ‘krachtig’ genoemde penseelstreken? Wat ik zie is ijler en conceptueler. Het museum vertelt nieuw verhaal.

cobra-long-web-2
Continue reading »

Iets meer anarchie voor LFMC in CBK Zuidoost

Al ik de expositie van LFMC in het CBK in de Bijlmer bekijk, komt die kennis over deze discussie van pas. Het is een bijzondere tentoonstelling, waar ik eerst wellicht met enige verbazing naar kijk, maar naarmate ik langer in de ruimte verblijf meer van geniet. Het is namelijk nodig om de expositie te ‘lezen’. Daarmee bedoel ik niet dat je perse alle wandteksten gelezen moet hebben voordat je de tentoonstelling begrijpt, maar wel dat je de verschillende werken goed moet bekijken en met elkaar verbinden. De tentoonstelling is namelijk wel door verschillende mensen gemaakt, te weten de LFMC (Lowrey Foley McClane) leden: Atlynn Vrolijk, Brian Elstak, Dionne Verwey, Giuseppe du Crocq, Ramon “Hayzee” Slager, Isabel Berenos, Joya Mooi, Kai de Bies, MAC&MEE, Mounir Raji, Senna Gourdou, Sharon Jane Dompig, Vanity Wezer en Vera Schipaanboord, maar vertelt één verhaal. Het verhaal van een buurt en vier helden.

CBKmei2017LFMC-24
Continue reading »

Vaasotheek van Frank van der Linden in Fort Asperen

Sommige kunstenaars spelen met het gegeven dat een vaas als een lichaam is. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Emmy van Lamoen. Haar vaas is uitdagend eenvoudig. Ze sneed een schuine reep klei uit het ding waardoor een gat ontstaat dat de leegte van de bolle vorm van het vazenlichaam schrijnend doet uitkomen. Johanna Schweizer benadrukt het lichamelijke op een andere manier. Zij trekt haar vaas een jasje aan. Schweizers vaas is die vrolijke, vaas met die gehaakte trui. Een driedimensionale variant van een T-shirt met piemels dat hippiemodemaker Bas Koster ooit ontwierp. Door die versiering laat zij de vaas niet alleen een lichaam zijn, maar speelt zij ook met de vorm: Een vrouwelijke vorm, waaraan zij met een vrolijke omkering refereert.

KunstfortAsperenStillevenVazenFotoRobWitteveen02
Continue reading »

Presentation by Ismini Christakopoulou and Lecture by Esther Venrooy

The Room I live in. Saturday April 22th, from 3 – 5 PM | M4gastatelier (open from 2 PM)
M4gastatelier | Da Costakade 158-4.
Ismini Christakopoulou will present her work and give a tour. Esther Venrooy will talk about Audio topography and the interaction of sound, space and medium
Moderator: Saskia Monshouwer

IsminiChristapopoulouM41
Continue reading »

Werkplaatsen – Monsterlijk goed!

over de opening van Beeldenstorm en Daglicht in Eindhoven & de expositie Monsters van Wasco in WGKunst. Tijdens de viering van de fusie tussen Beeldenstorm, een werkplaats voor brons gieten en glasblazen in Eindhoven en Daglicht, het grafisch atelier in »

PosterMonsters
Continue reading »

Lorelinde Verhees en Wineke Gartz in P/////AKT

Ik had de expositie van Lorelinde Verhees bij P////AKT nog niet gezien. Dus wat het bezoek aan de VJ-performance van Wineke Gartz een twee-in-een ervaring. Eerst rustig de exposities bekijken, daarna de dia’s en klankbeelden van Gartz. Zij was uitgenodigd door Verhees en de kunstenaars hebben uitvoerig over de overeenkomsten in hun werk gesproken, wat je goed kon merken. De performance was niet, zoals gebruikelijk, een activiteit ter opluistering van een expositie. Expositie en performance sloten op elkaar aan, becommentariëren elkaar, reflecteren op elkaars beelden en de onderliggende systemen. De mogelijke thema’s en motieven hebben daar baat bij. Zij groeien – worden volwassener en groter – én worden uitgediept. Mooi.

Expositie P/////AKT maart-april 2017
Continue reading »