Code-Schwitching

AICA-Salon: Code-Switching: spreken over kunstkritiek vanuit verschillende culturele perspectieven.

Azahari Hj Mohd Khalip, Elvis from Sepilok, 2006


Code-switching is een begrip uit de taalwetenschap. Het verwijst naar het door elkaar gebruiken van meerdere talen in één tekst of context. Het taalgebruik komt regelmatig voor bij mensen die meerdere talen spreken en sijpelt door in nieuwe cultuuropvattingen waarvan hiphop en rapmuziek de meest bekende zijn. De praktijk kan model staan voor een mondiale kunstopvatting. Tijdens de salon worden de consequenties van dit model onderzocht. Wat betekenen meertaligheid en een gemengde culturele achtergrond voor de kunst en de kunstkritiek?

We gaan in gesprek aan de hand van de korte presentatie van twee sprekers:
Kitty Zijlmans beziet de kunstgeschiedenis vanuit een mondiaal perspectief, een visie die tot een nieuwe studierichting leidde: World Art Studies. In 2023 ontwikkelde zij een online cursus voor middelbare scholen. Tijdens de salon licht zij haar visie toe.  Arjun Chadha, oprichter van het onafhankelijke tijdschrift Get Familiar, formuleert zijn visie op kunst en cultuur aan de hand van interviews met internationale muzikanten en muziekjournalisten. Tijdens de salon spreekt hij over de totstandkoming van het blad en zijn motivatie.

Bianca Baldi, beeld bij symposium Play White: Racial Passing and Embodied Images 2021

Tussendoor wordt de bijzondere video Play Whitevan Bianca Baldi getoond (2019, video: 10.45” colour, stereo (looped). Geboren in Zuid-Afrika, werkend vanuit Brussel baseert Baldi zich in de video op studies over biomimicry, in het bijzonder van sepia’s – zeekatten of inktvissen –  en haar eigen familiegeschiedenis, maar ook op literaire precedenten zoals de roman Passing (1929) van Nella Larsen, om na te denken over raciale overgang en de instabiliteit van raciale identiteiten.

Informatie gasten:
Kitty Zijlmans is Emeritus Hoogleraar Hedendaagse Kunstgeschiedenis en Theorie / World Art Studies aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. De online cursus Kunst in Mondiaal Perspectief is tot stand gekomen i.s.m. de VONKC – Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur 2023

Arjun Chadha is oprichter van het onafhankelijke, Engelstalige tijdschrift Get Familiar, waarin de wereld wordt beschouwd vanuit raakvlakken met hiphop. Chadha werkt vanuit Amsterdam en London. Het blad kreeg twee internationale prijzen. European Independent Magazine of the year 2021 en Mercurs BeLOFte van het jaar 2020. 

Arjun Chadha, Get Familiar #5

Bianca Baldi maakt video’s, installaties en geeft lezingen. Ze studeerde kunst aan van de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika en de Städelschule in Frankfurt, Duitsland. Solotentoonstellingen o.a. in de Grazer Kunstverein, Oostenrijk, Kunstverein Harburger Bahnhof, Hamburg, Duitsland. Internationale Biënnales: de 11e Afrikaanse Fotobiënnale in Bamako, Mali (2018) en de 11e Biënnale van Shanghai, China (2017). Het symposium Play White vond plaats in samenwerking met netwerk Aalst. De publicatie Play White verscheen bij K.Verlag, Berlijn.

Bianca Baldi, Play White, publicatie K.Verlag


Bianca Baldi, Play White, publicatie K.Verlag
top of page