96.

nagtzaam-2

Marc Nagtzaam,  Zeichnungen / An Index of Notes / Jpeg / Variable dimensions / 2019 – ongoing

Vrijdag, 5 juni 2020

Vandeling over de Nassaukade, naar Museumplein, Hobbemakade, Albert Cuyp, Ceintuurbaan
Sarphatipark – Huis Ballengooien –  Eerste Oosterparkstraat,
Oosterpark – twee plantsoenen in de bocht van het spoor in de schaduw van het spoorwegtalud.

Een fijne snelle wandeling. Stevige tred. Eerst naar Amsterdam-Oost, dan naar Artis.
Het is er nat, groen en leeg. Het waait en regent. De dieren schuilen. Je loopt een route die voor je uitgestippeld is en kan in de meeste gebouwen niet naar binnen.
Geen krokodillen, geen aapjes, leguanen en vliegende honden. Geen aquarium. De meeste bloemen in de plantsoenen zijn uitgebloeid, Heel mooi! Heel groen!

Achter een grote struik de Japanse tuin. Een grote hoeveelheid blad. Groen en contrasterend rood. Een laatste struik met rode bloemen die bijna zijn uitgebloeid. Ik geloof niet dat het werkelijk bloemen zijn. Geen bloemblad of kroonblad dat kleurt, maar de  uiterste bladeren van de struiken. Even verderop bij de Chimpansees twee prachtige donkerrode struiken. Ze lijken op vlier, en zelfs de witte bloemen zijn enigszins roze. Ze contrasteren met het groen.
Dan loop ik via de Oude Hoogstraat naar huis. Een bijzondere ervaring. De stad komt weer langzaam op gang. In de Oude Hoogstraat zitten mensen op terrassen, meestal inheems volk. Verstokte cafegangers. Toch zijn er ook al Engels sprekende toeristen. Rolkoffers trekkend, schuivend. Ze nemen te veel plek in.

Are you sure it is a greenhouse?
Let you to our place and drink Heinikken first.

Veel deuren zijn gesloten, daardoor valt op hoeveel van de ruimtes in het centrum voor langsslenterende vreemden zijn ingericht. Die winkels zijn nog dicht. Kwetsbaar, zo’n economie die uitstluitend tegemoet komt aan de wensen van mensen die niet op de plek wonen. Toch is mijn centrumwandeling plezierig. Twilight zone. Tussentijd. Dan langs het Lieverdje en Atheneum terug  naar huis. En Route 97.

 

EN ROUTE is een experiment waarin herhaling centraal staat. Het is een onderzoek naar de flexibiliteit van taal en de flexibiliteit van de waarneming. Hoe komen schrijven en (voort)bewegen samen als je steeds dezelfde routes neemt? index

 

top of page