expositie – Deutschland Deutschland

 

   

Museum van Bommel van Dam, Venlo, NL
14 juni – 7 september 2008

Yvonne Droge Wendel NL, Gert Robijns BE, Karsten Fock DE, Silke Schatz DE
muzikale bijdragen: Heiner Goebbels DE, Willem Breuker NL

De tentoonstelling werd samengesteld door Konstantin Adamopoulos (DE) en Frederiek Bennema (NL). Zij namen deel aan het curatorenproject dat vanuit Schloss Ringenberg, Hamminkeln (DE) georganiseerd werd. Het Nederlandse beeld van Duitsland spiegelt zich in de tentoonstelling aan het Duitse beeld van Duitsland. Het werk van Yvonne Droge Wendel (de keuze van Bennema) staat tegenover dat van Karsten Fock, Silke Schatz en Heiner Goebbels (de keuze van Adamopoulis).

Saskia Monshouwer begeleidde het project. Zij stelde een heropvoering van Willem Breukers concert voor drie Amsterdamse Draaiorgels (1967, Amsterdam, uitgevoerd op de Dam) tegenover het fragment uit Goebbels Eislermaterial (eerste opvoering Munchen, 1998, Musica Viva Festival) dat in de tentoonstelling te zien en te horen was. Het betrof Hanss Eislers Kinderhymne, Anmut sparet nicht noch Muhe, dat enige tijd het volkslied van de DDR is geweest.

 

De tentoonstelling vond plaats in het kader van het euregioproject <gap> dat vanuit Schloss Ringenberg in Hamminkeln (DE) georganiseerd werd.

 

 

top of page