en route! OuLiPo

en route! bij Bradwolff Projects

Stephan Keppel, Marc Nagtzaam

21 januari 2024 – 17 februari 2024

Oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam Oost


OuLiPo en route!

OuLiPo festi-valletje in Theater Perdu

lisa Huissoon, Guido van de Wiel, Carel Blotkamp

8 februari 2024

Kloveniersburgwal 86
2012 CZ Amsterdam

Mystery guest: Nishiko
Beeld: Stephan Keppel, Marc Nagtzaam
Curator / Moderator: Saskia Monshouwer

Met dank aan AFK

Je cherche en même temps l’éternel et l’éphémère’.
Georges Perec

en route! is een expositie van Marc Nagtzaam en Stephan Keppel in de ruimte van Bradwolff Projects in Amsterdam. Onze alledaagse omgeving en de routes die wij daar afleggen vormen de uitgangspunten voor de tentoonstelling. Het gaat over een omgeving vol sporen van menselijke aanwezigheid, vol architectuur en infrastructuur, vuil, groen en verkeer. De omgeving omringt ons. Ze is even vertrouwd als vreemd, even kunstmatig als natuurlijk, vol beweging en geluid, en ze valt, als het ware, als een veel gedragen jas om ons lichaam heen. De expositie wordt gecombineerd met een Oulipo festi-valletje dat donderdagavond 8 februari 2024 plaatsvindt in theater Perdu in Amsterdam.

Aanleiding voor de expositie is het web-project en route dat Marc Nagtzaam en Stephan Keppel samen met curator Saskia Monshouwer in 2020 realiseerden. Voor dat project noteerde Monshouwer dagelijks haar de routes door de stad. Nagtzaam bracht de serie – Zeichnungen / an Index of Notes / 2019 ongoing – in, en Keppel tekent voor de serie – Sort Curve Circular Act. Amsterdam 2019-2020 –. Drie werelden komen samen: de onderzoekende teksten van Monshouwer; het suggestieve beeld van Stephan Keppel, vol details die herinneren aan menselijke aanwezigheid; en de sterke patronen en structuren van Marc Nagtzaam, zij worden afgewisseld met sporen van kleur en de flarden van een tekenhand. De stedelijke omgeving wordt een silhouet, een tweede natuur (een gewoonte). De scherpe tegenstellingen tussen stad en platteland, centrum en periferie verdwijnen, alles is mens: de omgeving dat zijn wij.

De installatie die Keppel en Nagtzaam in de ruimte van Bradwolff Projects maken, is een voorzetting van dit gelaagde project. Het is een beeldontmoeting en een gedachtewisseling. Keppel en Nagtzaam zullen tijdens het traject ook een gezamenlijke uitgave presenteren. (beeld boven: Stephan Keppel 2023 / beeld onder: Marc Nagtzaam 2023).

Vanwege het samengaan van tekst en beeld wordt aansluitend een levendig en avondvullend Oulipo- programma georganiseerd. Dit programma combineert beeldende kunst (Keppel en Nagtzaam) met een geluidsperformance (Nishiko) en lezingen. Aan de lezingen liggen verschillende boeken ten grondslag: Lisa Huissoon leest voor uit haar debuutroman, Alle Mensen die ik ken. Guido van de Wiel spreekt over het vertalen van romans van Georges Perec. Kunstenaar en emeritus hoogleraar Carel Blotkamp spreekt over The End, Artists’ Late and Last Works. Door de omgeving opnieuw te verkennen, brengen we een ode aan de praktijk van het leven van alle dag– en de dood.

top of page