expositie – Make a Move

Johan Rijpma Primary Expansion 2 Johan Rijpma Lino Johan Rijpma spiraal

Ruim een jaar geleden gingen zes Amsterdamse grafiekwerkplaatsen om de tafel zitten om een gezamenlijk programma te ontwikkelen. Op 11, 12 en 13 oktober wordt het publiek in staat gesteld  om het resultaat te bekijken: Make a Move! een driedaagse manifestatie in Bagagehal van Loods6. Grafiek Amsterdam – oftewel: het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), GrafiekWest, het Grafisch Collectief Thoets, het Grafisch Werkcentrum Amsterdam (GWA), het grafiek-Platform VOG en de stichting Archaeopteryx komen met een levendig en gevarieerd programma.

Met een keur aan exposities, demonstraties en workshops wordt de relatie van grafiek met  beeldende kunst, muziek, mode en design in beeld gebracht. Het gaat niet alleen over prenten. Het gaat over ‘alles wat je altijd al wilde weten over grafiekwerkplaatsen en grafiek’. Drukwerk is ook aan de orde en kunst en cursussen en community art.

Wat is er tijdens Make a Move in de Bagagehal te zien?
Alle organiserende instellingen geven een presentatie. Met prenten en drukwerk, installaties en performances en ander werk van bekende en minder bekende kunstenaars waarvan een deel in het kader van Make a Move! ontstaan is.

Deze presentaties worden afgewisseld met kleine tentoonstellingen waarin het werk van individuele kunstenaars wordt Uitgelicht. De presentaties van Rinke Nijburg, Wim Izaks, Patrick Mangnus, Jeroen Diepenmaat, Emily van Olden, Henk Fakkeldij en Johan Rijpma vallen in deze categorie. Deze kunstenaars maken installaties, schilderijen, films, boeken of kleding. Zij werken echter ook met druktechnieken, en zo ontstaan dingen die soms onmiskenbaar kunst en soms – lekker ambivalent – ook gebruiksartikel zijn.

Dit alles wordt begeleid door muziek en een programma van demonstraties en workshops die door kunstenaars gegeven worden. In het totaal nemen circa 80 kunstenaars en meer dan 10 verschillende instellingen deel. Voor het volledige programma kunt u op de website terecht.
www.grafiekamsterdam.nl

Beeldende Kunst
Terwijl het onderwerp grafiek en grafiekwerkplaatsen is, gaat het ook over beeldende kunst. Zowel in relatie tot het ambachtelijke als het conceptuele aspect van het maken van grafiek en drukwerk, is de inbreng van kunstenaars noodzakelijk. Zij brengen de grafiek tot leven.

Of het nu gaat over de fotograve Ilona Plaum die voor het AGA een bijzondere interventie bedacht, of over Patrick Mangnus, de graficus uit Enschede die graag uitpakt met enorme installaties.

Patrick Mangnus Re-Cratieplaats
Patrick Mangnus, Re-Creatieplaats, Kunstenlab, Enschede

Ilona Plaum inkjet print
Ilona Plaum, inkjetprint, 2013 courtesey AGA

Voor Jeroen Diepenmaat die graag machines bouwt, van vinyl houdt en op alle mogelijke manieren speelt met de relatie tussen dat wat vermeerderd en verspreidt wordt en datgene dat uniek en plaatsgebonden is.

Jeroen Diepenmaar presentatie portiersloge Woeste Gronden Firmament 2013

Jeroen Diepenmaat, firmament, presentatie 2013

De filmmaker Johan Rijpma maakt met eenvoudige middelen fantasievolle stopmotion films. Maar bedacht met veel plezier hoe een drukpers daarin de hoofdrol zou kunnen spelen. Samen met Carola Rombouts van het GWA maakte hij grafiek en ontwikkelde hij een workshop.

Primary Expansion 1    Johan Rijpma vervaag

J.Rijpma, Primary Expansion, Filmstill, 2012      Johan Rijpma, Vervaag, Stempelen, 2013

Een confrontatie van disciplines levert vaak nieuwe ideeën op. Daarom stelde het Grafisch Collectief Thoets deze uitwisseling centraal. Alle kunstenaars van het collectief werken samen met een gast. Er is kortom te veel om op te noemen. Dus kom kijken. Make a Move!

Voor het volledige programma:  www.grafiekamsterdam.nl

Grafiek Amsterdam: Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Grafisch Werkcentrum  Amsterdam (GWA), Grafisch Collectief THOETS, Stichting GrafiekWest, Stichting Archaeopteryx, Grafiekplatform-VOG. Gastdeelnemers: Palet; KM; Raam; MK24; Stichting Jaap Kruijff; Stichting Wim Izaks, SBK Amsterdam.

Met o.a.: Johan Rijpma,  Rinke Nijburg, Emily van Olden, Patrick Mangnus; Rob Voerman; Paul Smulders, Arno Kramer, Ronald Noorman, Yuki Hasegawa, Jeroen Diepenmaat, Mischa Rakier, Jacomijn den Engelsen, Sandra Kruisbrink, Edwin Emmens, Martin Fenne, Ina Brekelmans, Machtelt van Thiel, Ellen Huijsmans, Rosana Jacob, Steven Toes, Sigrid Hamelink, Jan Baas, Melissa Halley, Sietse H. Bakker, Henriette Boerendans, Colette Curfs, Henk Fakkeldij, Wim Izaks, Fred Fritschy, Frans Horbach, Toon Kuijpers, Frits Nolte, Elspeth Pikaar, Carola Rombouts, Tamar Rubinstein, Annie Schoterman, Rikje Theunissen, Ruud Valster, Lies Verdenius, Mechac Gaba, Harald Vlugt, Wendela de Vries, Cor Vrolijk, Wim Worm, Annemarie Petri, Pol Taverne, Jeanet Kingma, Ries Kleynen, Herma Deenen.

top of page