116.

Marc Nagtzaam 29.3

Marc Nagtzaam,  Zeichnungen / An Index of Notes / Jpeg / Variable dimensions / 2019 – ongoing

Woensdag, 30 september 2020

Nu is alles nog groen. Toch begint het in rap tempo herfst te worden. Als ik ´s ochtend uit het raam kijk, zie ik het zwarte wateroppervlak en heel veel kleine gele bladeren. Aan de overkant van het water staat een blauwe bus met een rode streep ter hoogte van de banden. S C H I J F staat er met witte letters op geschreven. Kleine gele bladeren op de straat. Kleine gele bladeren op het dak van de woonboten. De brugleuning wordt geschilderd.

Loop via de Nassaukade tussen de ouders en kinderen door. Bij de poort van de school neemt de drukte toe. Dan snel weer af. Drie vaders achter elkaar die hun kinderen hebben afgezet en kleine stepjes mee naar huis dragen. Een stepje heeft flikkerende lampen. De meisjes dragen sportkleding. Dat wil zeggen dat er een sportdag is, of de mode is veranderd.

Als ik oversteek loop ik onmiddellijk tegen een hoge steiger aan. Boven, bij het dakraam, heeft het ding een kleine lift waar een man op staat die iets doet. Beneden is de steiger daarom breder dan normaal. Er staat een hele dikke man met een geel pak aan en een helm op naast de steigerlift op de stoep. De tenen van zijn schoenen op het fietspad. Hij eet een boterham of rookt een sigaret, dat weet ik niet meer zo goed, en ik vraag me af of hij daar staat om het overweldigende fietsverkeer af te remmen zodat de enkele voetgangers nog verder kunnen gaan. Hij kijkt niet op of om.

Plaats wat fietsen aan de kant. Ze zijn vier rijen breed over de hele stoep geplaatst. Dan weer een open bouwplaats. Een man hijst aan een dikke kabel een emmer met witsel omhoog. Twee huizen verder zijn de blanke houten platen van het open gat verwijdert. Felle bouwlampen beschijnen het interieur. Balken. Kale steen. Een heel diep gat van twee verdiepingen. De houten constructie van de eerste verdieping en in de verte de open achtergevel naar de tuin. Dan ga ik de hoek om.

Gisteren informatie gezocht over vuil. Een Youtube-filmpje uit 2013, het grofvuil wordt naar het AEB gereden, het Amsterdams Energie Bedrijf. De verbrandingsoven staat in het Westelijk havengebied. De centrale werkt niet meer. De stad zal de centrale verkopen en de inzamelpunten voor grofvuil van de onderneming overnemen. En Route 117.

 

EN ROUTE is een experiment waarin herhaling centraal staat. Het is een onderzoek naar de flexibiliteit van taal en de flexibiliteit van de waarneming. Hoe komen schrijven en (voort)bewegen samen als je steeds dezelfde routes neemt? index
top of page