99.

nagtzaam-3

Marc Nagtzaam,  Zeichnungen / An Index of Notes / Jpeg / Variable dimensions / 2019 – ongoing

zaterdag 20 juni 2020

Het is tijd voor een aantekening die geen wandeling is, maar een korte samenvatting van de stand van zaken van En Route, enkele indrukken en daaruit voortvloeiende gedachten. Maar eerst de stand van zaken: Ergens rond de 10e mei stokte mijn project, waarschijnlijk vanwege de 5e mei. Mijn ritme raakte verstoort. Nog steeds schreef ik mijn wekelijkse teksten over mijn langere en kortere wandel- en fietstochten door de stad, maar de twijfel slaat toe. Wat is het doel?

Het schrijven van een coherente tekst. Het onderzoeken van de dagelijkse waarneming. Het ondergaan van herhaling. Het maken van een archief dat ik gebruiken kan voor verdere teksten.

Ik ben niet de eerste die wandelt en niet de eerste die fietst. En in zeker opzicht is de fysieke ervaring niet het uitgangspunt. Als de fysieke wandeling het uitgangspunt zou zijn, dat zou het over slijten gaan; de manier waarop mijn voeten de aarde betreden en paden maakt. Daar gaat het niet over, omdat je dat niet schrijven kan. Een archief maken, dat kan. Je kunt beelden, zoals de tekeningen van Marc Nagtzaam en de foto’s van Stephan Keppel, bewaren en archiveren. Je kunt teksten bewaren. En het archief dat zo ontstaat is bruikbaar.  Sinds ik bevrijd ben van de opdracht om verhalen met een duidelijke verhaalstructuur te maken, kan ik schrijven. Ook over zaken die me heel diep raken.

Er zijn inmiddels vier verhalen onstaan:
Wenden, het grote verhaal dat over mijn wandelingen langs de snelweg gaat en voor zolang het duurt geillustreerd wordt door een rotorelief van Marcel Duchamp (1935)
De Angstige vitrine, een verhaal dat ik naar aanleiding van een gedicht van Rilke schreef. (Ik droom over een relatie tussen dit verhaal en My Mother Laughs van Chantal Akerman.)
Grofvuil, een verhaal dat in oktober als gelegenheidsartikel gepubliceerd wordt.
Quit Dawn, een nieuw avontuur. o.a. over hoe muziek mijn leven in komt via anderen. De muziek die J. beluistert, de muziek van de ex-muzikant en verzamelaar waar ik regelmatig kom, muziek als afweer, muziek als vermaak, muziek als territoriumgedrag. En Route 100.

 

 

EN ROUTE is een experiment waarin herhaling centraal staat. Het is een onderzoek naar de flexibiliteit van taal en de flexibiliteit van de waarneming. Hoe komen schrijven en (voort)bewegen samen als je steeds dezelfde routes neemt? index

 

 

top of page